Ανθρώπινος εγκέφαλος: 3 πράγματα που δεν ξέρατε!

Ανθρώπινος εγκέφαλος. Είναι άγνωστος τελικά σε εμάς; Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις δυνατότητές του. Στην πραγματικότητα, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Ας δούμε, λοιπόν, τρία μόνο από αυτά σε αυτό το άρθρο, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας, αλλά και των άλλων.

Ασφάλεια

Ο βασικός λόγος ύπαρξης του εγκεφάλου μας είναι να μας κρατά ασφαλείς. Λειτουργεί σαν ένα σύστημα συναγερμού απέναντι σε όσα μπορεί να είναι για εμάς απειλές. Ο εγκέφαλος μας κατατάσσει όλα τα γεγονότα της ζωής μας σε δυο κατηγορίες. Στην μια κατηγορία βάζει όσα γεγονότα πιστεύει ότι θα μας ευνοήσουν και στην άλλη όσα γεγονότα πιστεύει ότι μας απειλούν και ότι θα μας βλάψουν.

Ας δούμε, όμως, ένα γενικό παράδειγμα στο οποίο δρα ο εγκέφαλος. Μια συνεργασία μας με υπάλληλο,πελάτη ή άλλο συνεργάτη μας μπορεί εύκολα να ναυαγήσει, και να φταίει κάποιος λάθος χειρισμός ή λανθασμένη ερμηνεία μιας ορισμένης συμπεριφοράς ή επικοινωνίας που να μας θέσει αυτόματα σε κατάσταση απειλής.

 

Το πρόβλημά είναι ότι όταν μπαίνουμε σε κατάσταση απειλής εκκρίνεται κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη διοικητική λειτουργία και άρα η δυνατότητά μας για ανάλυση και επίλυση προβλημάτων καθώς και δόμηση της σκέψης μας, η δημιουργικότητά μας και η επιχειρηματολογία μας υποφέρουν.

Προκατάληψη

«Εάν έχεις εγκέφαλο είσαι προκατειλημμένος!» Η θεωρία της εξέλιξης της ανθρωπότητας βασίζεται στο ότι χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες για να πάρουμε αποφάσεις και να αξιολογούμε τα γεγονότα γύρω μας. Η λειτουργία αυτή όπου καταλήγουμε σε συμπεράσματα με βάσει τις έως τώρα πληροφορίες που έχουμε και που «κόβουμε δρόμο» στην σκέψη μας, συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να εξοικονομεί ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Όπως είπαμε η βασική λειτουργία του εγκεφάλου μας, είναι να μας προστατεύει. Άρα, ο εγκέφαλοςείναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μας παρουσιάζει πιο έντονα κάθε αρνητική εκδοχή που μπορεί δυνητικά να μας βλάψει.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας έχει προκαταλήψεις σε ορισμένες καταστάσεις που ενδεχομένως τις αντιλαμβάνεται ως αρνητικές.

Κοινωνικότητα

Κάτι που δε γνωρίζουμε σε ευρεία κλίμακα είναι ότι ο εγκέφαλος μας είναι πολύ κοινωνικός. Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη του κάθε ατόμου να αισθάνεται μέρος μίας ομάδας. Το τελευταίο αποτελεί και μία βασική εργασιακή ανάγκη όλων μας.

Αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η κοινωνικότητα και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα για κάθε άνθρωπο. Γεγονός που το αντιλαμβάνεται και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Και είτε το αναγνωρίζουμε και το βάζουμε σε προτεραιότητα, είτε δεν του δίνουμε τη σημασία που πρέπει και το βάζουμε σε δευτερεύουσα μοίρα, αλλά επωμιζόμαστε όλες τις επιπτώσεις που έρχονται με αυτό.

Για να αντιληφθούμε λοιπόν ένα κομμάτι μόνο του πόσο κοινωνικός είναι ο εγκέφαλος μας, αρκεί να αναλογιστούμε πως κάθε στιγμή που βρισκόμαστε σε αδράνεια έχουμε την τάση να σκεφτούμε τον εαυτό μας σε σύγκριση με τους άλλους.

Συμπέρασμα

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε από το παρόν άρθρο είναι πως η κατανόηση του εγκεφάλου μας θα μας ανοίξει νέα μονοπάτια στην επικοινωνία και στη διάδραση μας με τους άλλους. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο στην προσέγγιση των πελατών, αλλά και στην παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα εντός της ομάδας μας, εντός του χώρου εργασίας μας.