Το σημερινό άρθρο γράφτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου ή World Brain Day που είναι στις 22 Ιουλίου και είναι αφιερωμένο στις Ασυνείδητες Προκαταλήψεις που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας ειδικά στο χώρο εργασίας.
Εάν θα θέλαμε να εξηγήσουμε τις βασικές αρχές της λειτουργίας του εγκεφάλου μας σε σχέση με το πως επηρεάζει την συμπεριφορά μας θα ξεκινούσαμε σίγουρα από την περιγραφή του ρόλου των προκαταλήψεων. «Εάν έχεις εγκέφαλο είσαι προκατειλημμένος», είναι μια πολύ διαδεδομένη φράση. Και ενώ οι προκαταλήψεις χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλό μας για να μας προστατεύουν, συχνά μας δημιουργούν προβλήματα ειδικά στην εργασία μας.
Ορισμός
Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις αναφέρονται σε προκαταλήψεις που υπάρχουν μέσα στον εγκέφαλό μας σε ασυνείδητο επίπεδο και επηρεάζουν τις στάσεις, τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας. Αυτές δημιουργούνται μέσω κοινωνικοποίησης, πολιτισμικής ανατροφής και προσωπικών εμπειριών. Είναι αυτόματες και ασυνείδητες, λειτουργώντας κάτω από το επίπεδο συνειδητής αντίληψης.
Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους και να επηρεάσουν τις αντιλήψεις και τις κρίσεις μας για διάφορα άτομα ή ομάδες βάσει χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το γένος, η ηλικία, η εμφάνιση ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε άδικη ή άνιση μεταχείριση, ακόμα και όταν τα άτομα συνειδητά πιστεύουν στην ισότητα και τη δικαιοσύνη.
Επιπτώσεις
Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον χώρο εργασίας, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές, όπως την πρόσληψη, τις προαγωγές, τις αξιολογήσεις απόδοσης, την συνεργασία και την συνολική εργασιακή κουλτούρα. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι τρόποι με τους οποίους οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν τον χώρο εργασίας:
Πρόσληψη και Προαγωγή
Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, οδηγώντας σε προκατειλημμένες αποφάσεις βασισμένες σε παράγοντες όπως το φύλο, το υπόβαθρο ή άλλα χαρακτηριστικά του υποψηφίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό κάποιον υποψηφίων από συγκεκριμένες ομάδες, περιορίζοντας τις προσπάθειες για ποικιλομορφία και συμπερίληψη στην ομάδα.
Αξιολόγηση Απόδοσης
Οι προκαταλήψεις μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι διευθυντές αξιολογούν την απόδοση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν στην υπερεκτίμηση ορισμένων εργαζομένων με βάσει προσωπικές προτιμήσεις ή στην γενικότερη εύνοια λόγω παρόμοιου υπόβαθρου ή χαρακτηριστικών.
Στερεότυπα και Υποθέσεις
Οι προκαταλήψεις μπορεί να μας οδηγήσουν να καταλήξουμε σε αναληθή συμπεράσματα σε σχέση με τις ικανότητες, τις δεξιότητες ή τις προτιμήσεις συγκεκριμένων ανθρώπων απλά βάσει των δημογραφικών χαρακτηριστικών τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση, περιορισμένες ευκαιρίες ή αναθέσεις που αντανακλούν στερεότυπα αντί των ατομικών ικανοτήτων.
Δυναμική Ομάδας & Συνεργασία
Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική της ομάδας, δημιουργώντας ένα έλλειμμα ψυχολογικής ασφάλειας και συμπερίληψης. Όταν τα άτομα αισθάνονται ότι οι απόψεις και οι ιδέες τους δεν αξιολογούνται ή αγνοούνται λόγω προκαταλήψεων, αυτό μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική ομαδική εργασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Δυνατότητες Ηγεσίας
Οι προκαταλήψεις μπορεί να επηρεάσουν την πρόσβαση σε θέσεις ηγεσίας, με ορισμένες ομάδες να αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω προτιμήσεων και χαρακτηριστικών. Αυτό μπορεί να συνεχίσει να υποβαθμίζει την ποικιλομορφία στην ηγεσία, περιορίζοντας τις ποικίλες απόψεις και την αντιπροσώπευση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Διατήρηση Εργατικού Δυναμικού: Οι προκαταλήψεις μπορεί να συμβάλουν στην αίσθηση αποκλεισμού και έλλειψης ισότητας, οδηγώντας σε μειωμένη ικανοποίηση από την εργασία, μειωμένη συμμετοχή και αυξημένο ποσοστό αποχώρησης, ειδικά μεταξύ ατόμων που νιώθουν ότι μειονεκτούν ή υποτιμούνται.
Συμπέρασμα
Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των ασυνείδητων προκαταλήψεων στο χώρο εργασίας, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές όπως εκπαίδευση γύρω από την ποικιλομορφία, προώθηση μιας κουλτούρας αποδοχής και συμπερίληψης, υιοθέτηση διαδικασιών αξιολόγησης, σύσταση ποικιλόμορφων ομάδων πρόσληψης και ανάπτυξης, καθώς και προώθηση ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με την συνεχή προσπάθεια μπορούν οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας που είναι ισότιμο και βασισμένο στην ποικιλομορφία και την συμπερίληψη προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και της συνολικής επιτυχίας της εταιρείας.
Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε και μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και LinkedIn .