Αυτοαπασχολούμενος: Διαχείριση της Εταιρείας του

Αυτοαπασχολούμενος: Ορισμός & Ανάγκες

 Είτε είστε αυτοαπασχολούμενος στον τομέα των υπηρεσιών ή του εμπορίου, είτε έχετε μόλις δημιουργήσει τη δική σας start-up εταιρεία, αυτό το άρθρο σίγουρα σας αφορά. Διαβάστε το μέχρι το τέλος και πριν φύγετε μην ξεχάσετε να περιηγηθείτε στο blog μας και να γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε συνεχώς νέα και ενημερώσεις μας.

Αυτοαπασχολούμενος, ουσιαστικά, είναι ο άνθρωπος εκείνος που προσφέρει υπηρεσίες μόνος του σε ένα σύνολο άλλων εταιριών που και εκείνοι με τη σειρά τους, είτε προσφέρουν υπηρεσίες ή προϊόντα. Εργάζονται, δηλαδή, στη δική τους επιχείρηση. Ένας άλλος εξίσου γνωστός όρος που περιγράφει την ίδια κατηγορία εργαζομένων είναι «ελεύθεροι επαγγελματίες»

Ένας αυτοαπασχολούμενος βιώνει καθημερινά αρκετά πλεονεκτήματα στην εργασία του, λόγω του υψηλού επιπέδου ελευθερίας. Στον αντίποδα των θετικών, είναι τα βαριά ωράρια και η παράλληλη διαχείριση projects και πελατών. Ταυτόχρονα, συντηρούν τη δική τους επιχείρηση, και επωμίζονται τα έξοδα που προκύπτουν από αυτή, σε επίπεδο φορολογίας, πάγιων και τρεχόντων εξόδων.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοαπασχολούμενου θα μπορούσε να είναι ένας γραφίστας ή κάποιος που κατασκευάζει ιστοσελίδες για λογαριασμό άλλων εταιριών.

Συνεργασία: Αυτοαπασχολούμενος & Εργασιακή Ψυχολόγο

Για τα ελληνικά δεδομένα είναι ακόμα κάπως απόμακρο το να ανατρέχει κάποιος στην εργασιακή του ψυχολόγο. Αυτό που θα συζητήσουμε στο παρόν άρθρο είναι το πως μπορεί η εργασιακή ψυχολόγος να βοηθήσει ακόμα και μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι οι εταιρείες που ονομάζουμε παραπάνω. Αυξάνει την παραγωγικότητα τους, βοηθά στην αναβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών που προσφέρουν, λύνει λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα. Συνολικά, οδηγεί μία εταιρεία να αναπτυχθεί σε τζίρο,πελατολόγιο και τελικά και σε μέγεθος. Να θυμάστε ότι οι πολλές μικρές αλλαγές θα οδηγήσουν και σε μεγάλες !

Ακόμη και μία εταιρεία με ένα (αυτοαπασχολούμενος), δύο ή τρεις εργαζόμενους που μπορεί να θεωρείται μικρή, Δεν παύει να έχει ανάγκες. Ανάγκες ουσιαστικές, που θα αναλύσουμε παρακάτω ορισμένες από αυτές.

Επικοινωνία

Ξεκινάμε με το κομμάτι της επικοινωνίας. Η εργασιακή ψυχολόγος εδώ μπορεί να συνεισφέρει στον τρόπο που εκφράζεται, τόσο το σύνολο της εταιρείας, όσο και ένας αυτοαπασχολούμενος ως προς τους πελάτες του. Σκοπός είναι οι πελάτες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα αισθάνονται ασφάλεια και ανοιχτοί σε επικοινωνία, χωρίς να διστάζουν να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και τους προβληματισμούς τους.

Εάν κάποιος που κατασκευάζει ιστοσελίδες αντιμετωπίζει δυσκολίες να κλείσει μία δουλειά ή ένα project, τότε η εργασιακή ψυχολόγος μπορεί να εντοπίσει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα στην επικοινωνία που δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να δώσει ορισμένες λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το να του προτείνει να αφιερώνει μία ώρα να ακούει τις ανάγκες του πελάτη. Είτε μέσω μίας online συνεδρίας ή και από κοντά στην πρώτη συνάντηση μεταξύ τους. Έτσι, και ο πελάτης θα αισθάνεται μεγαλύτερη αξία των υπηρεσιών που του προσφέρονται και ασφάλεια για να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση.

Διαχείριση χρόνου

Όσο δύσκολο είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαχειριστούν το χρόνο τους εξίσου είναι και για τις μικρές, πολύ περισσότερο για έναν αυτοαπασχολούμενο. Μπορεί όταν υπάρχει ένα project να είναι διαχειρίσιμο, όμως μία επιχείρηση μπορεί να λάβει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και περισσότερα από ένα. Η εργασιακή ψυχολόγος θα έρθει εδώ να δώσει κατευθύνσεις. Φυσικά, πάντα η τελική απόφαση θα είναι δική σας.

Ορισμένες λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι είτε το outsourcing, όπου εκεί μπορείτε να διαμοιράσετε ένα project σε επιμέρους μικρότερες εργασίες και να τις αναθέσετε σε εξωτερικούς συνεργάτες έναντι ορισμένου κόστους. Άλλη εναλλακτική, θα μπορούσε να είναι να έχετε ετοιμάσει κάποια templates που να ταιριάζουν σε έναν ορισμένο αριθμό projects. Έτσι, θα έχετε χτίσει και κάποια πιο προσιτά από πλευράς κόστους, αλλά και διαχείρισης από πλευρά σας. Με ατόν τον τρόπο, μπορούν να τα επιλέξουν οι πελάτες σας εάν οι ανάγκες των πελατών σας δεν είναι τόσο μεγάλες.

Για πιο προσαρμοσμένες σε εσάς λύσεις ως αυτοαπασχολούμενος, συζητήστε τις ανάγκες σας σε μία συνεδρία με την εργασιακή μας ψυχολόγο.

Παραγωγικότητα

Όσο κι αν γνωρίζετε τη δουλειά, όταν αποφασίσετε να γίνεται αυτoαπασχολούμενος και ουσιαστικά να ανοίξετε την δική σας επιχείρηση, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Αυτό που έχει συμβεί στην ουσία είναι ότι στην προηγούμενη εταιρεία που εργαζόσασταν ενδεχομένως ο καταμερισμός εργασιών και η σωστή τοποθέτηση ανά εργασιακή θέση να σας είχε δώσει τη δυνατότητα να εκφράσετε τις πλήρεις δυνατότητες του χαρακτήρα σας. Τώρα που έχετε τη δική σας επιχείρηση ως αυτοαπασχολούμενος καλείστε να κάνετε όλες τις δουλειές από μόνοι σας. Είστε ταυτόχρονα και αυτός που θα παράξει το έργο το οποίο θα πουλήσετε ή τις υπηρεσίες, είστε ο λογιστήςσας, ο διαφημιστής σας, ο γραφίστας σας. Ενδεχομένως, και ό,τι άλλο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή πιστεύετε ότι έχετε χρόνο. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το κάνετε αποδοτικά.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι ότι φυσικά και ως αυτοαπασχολούμενος μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι και να το φέρετε εις πέρας. Όμως, εάν αυτό «κοστίζει» περισσότερο σε χρόνο, στον οποίο θα μπορούσατε να έχετε φέρεις πέρας τρία project, για παράδειγμα, και να έχετε περισσότερα για αυτά. Τότε, ίσως, να έπρεπε να εξετάσετε την περίπτωση να δώσετε αυτές τις εργασίες σε κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες έναντι κάποιας συμφωνηθείσας αμοιβής. Κάθε προσωπικότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και σε αυτά είναι πολύ καλή, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί. Εστιάστε σε αυτό! Εάν δε γνωρίζετε ποια είναι αυτά, τότε μπορείτε να κάνετε το Quintax Test που θα σας λύσει τα χέρια κυριολεκτικά!

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε.