Ποιές είναι οι δυνατότητες και τα όρια του εγκεφάλου μας;
Η κατανόηση των ορίων της εγκεφαλικής μας ενέργειας με σκοπό αποδοτικότερη εργασία.
Πόσο συχνά αναγνωρίζουμε πόσο περιορισμένος είναι ο εγκέφαλός μας;
Πριν δύο χρόνια μας χτύπησε η πανδημία. Σοκαριστήκαμε όλοι. Όταν ο εγκέφαλός μας απειλείται, τότε «κατεβάζει ρολά» και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα. Για 2-3 μήνες δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Μετά προχωρήσαμε στη «φάση του πόνου», ψυχολογικού πόνου, η οποία κράτησε αρκετά. Τώρα προσπαθούμε να αναδιαμορφώσουμε τις ζωές μας. Προσπαθούμε να βρούμε νέους τρόπους εργασίας. Ο εγκέφαλός μας είναι υπερφορτωμένος και παρ’ όλο που θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα και να λύσουμε όλα τα θέματα, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Η επιστήμη λέει, ότι χρειαζόμαστε να νιώθουμε απαραίτητοι, γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να χειριστεί ο εγκέφαλός μας ικανοποιητικά.
Η οργανωτική αρχή του εγκεφάλου
Ο βασικός στόχος του εγκεφάλου είναι να μας κρατήσει ζωντανούς. Αυτό σημαίνει, πως είναι σε επιφυλακή συνέχεια για τυχόν προβλήματα. Όταν νιώθουμε απειλή μειώνεται ο έλεγχός μας και βασιζόμαστε περισσότερο σε προκαταλήψεις. Γινόμαστε λιγότερο λειτουργικοί και κοντόφθαλμοι. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, όταν βιώνουμε συντριπτική απειλή. Οπότε, αν είμαστε αρχηγοί μιας ομάδας, πρέπει πρώτα να διαχειριστούμε την απειλή που αντιμετωπίζουμε και μετά να κινητοποιήσουμε σωστά την ομάδα μας.
Η αντίδραση σε μια αλλαγή σχεδίου δεν είναι η ίδια με την αντίδραση σε μια κρίση και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση.
Πρέπει να εξετάσουμε τους 3 βασικούς πυλώνες των ηγετικών μας ικανοτήτων
- Χωρητικότητα. Τα όρια του εγκεφάλου μας ως προς τη λειτουργία του.
- Κίνητρο. Ελαχιστοποίηση της απειλής.
- Προκατάληψη. Μετριάζοντας την επιρροή των προκαταλήψεων και βρίσκοντας τρόπους αντιμετώπισής τους.
Η καλύτερη και ευκολότερη επεξεργασία πληροφοριών οδηγεί σε καλύτερη εργασία. Πρόκειται για την παρουσίαση θεμάτων, με όσο το δυνατό πιο κατανοητό τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα για τις Ηγετικές Ικανότητες καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορέιτε να τις αναπτύξετε στο άρθρο μας.
Γλώσσα
Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πράγματα απλά, ώστε να αφομοιώνονται ευκολότερα. Οι πληροφορίες πρέπει να έχουν αντιθέσεις, να είναι απλές, οικείες, σύντομες, εύκολες να ειπωθούν, με ομοιοκαταληξία. Έτσι είναι πιο εύκολο να χαραχθούν στη μνήμη. Κι αν θυμόμαστε πράγματα μπορούμε να αλλάξουμε ευκολότερα τη συμπεριφορά μας.
Ποσότητα
Πόσες πληροφορίες μπορούμε να λάβουμε και να θυμόμαστε; Ο εγκέφαλος μπορεί να «γεμίσει» επειδή λαμβάνει πολλές πληροφορίες προς επεξεργασία. Η ποσότητα, η πολυπλοκότητα, ο αριθμός εργασιών οδηγούν σε μεγάλο όγκο πληροφοριών. Είναι πιο εύκολο να διαμορφώσετε τις υπάρχουσες γνώσεις, παρά να επεξεργαστείτε νέες πληροφορίες. Τρεις πληροφορίες είναι κατά μέσο όρο, η ποσότητα που μπορούμε να κρατήσουμε ανά πάσα στιγμή. Η στρατηγική είναι να φιλτράρουμε τις πληροφορίες και να μένουμε στην ουσία. Είναι καλύτερα να τις οπτικοποιούμε, να τις απλοποιούμε, να τις χωρίζουμε σε έννοιες, σε βήματα και να τις ανάγουμε σε μεγαλύτερες ενότητες.
Συνδέσεις
Πώς συνδέονται οι νέες πληροφορίες με την υπάρχουσα γνώση; Δίνοντας νέες πληροφορίες, βασιζόμενες στις ήδη υπάρχουσες, τις κάνουμε πιο εύκολο να αφομοιωθούν. Η σύνδεση του νέου με το παλιό κάνει τη διαδικασία πιο απλή. Ο εγκέφαλος αγαπά την καινοτομία, αλλά δεν μπορούμε να τη διατηρήσουμε εύκολα. Πρέπει να δημιουργούνται σαφείς συνδέσεις με την ήδη υπάρχουσα γνώση. Πρέπει να υπάρχει συσχέτιση με προηγούμενες λύσεις.
Χρόνος
Σχετικά με το πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για την επεξεργασία. Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο. Είναι απαραίτητο να σταματάμε για να κατανοούμε , ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία. Δώστε περισσότερο χρόνο σε περίπλοκες ή αφηρημένες πληροφορίες. Επιτρέψτε στους ανθρώπους να αντιδράσουν με τον δικό τους ρυθμό. Κάντε σύντομα και συχνά διαλείμματα.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αλλαγή επικοινωνήστε μαζί μας ή περιηγηθείτε στο jenniekamaradou.com
Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού γνωριμίας μαζί μας.