Επιρροή Προσωπικότητας στην Καριέρα σας

 

Υπάρχει επιρροή της Προσωπικότητας σας στην Καριέρα σας ;Ο χαρακτήρας μας είναι ένα συνονθύλευμα δυνατών χαρακτηριστικών και αδυναμιών. Προσέξτε όμως ότι κάθε δύναμη μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε αδυναμία όταν αυτή είναι ακραία. Πριν από είκοσι χρόνια, οι ψυχολόγοι Robert και Joyce Hogan έφτιαξαν έναν κατάλογο αυτών των χαρακτηριστικών, που όταν αγγίζουν το ακραίο επίπεδο γίνονται γνωρίσματα της «σκοτεινής πλευράς» ενός ατόμου.

 

Χαρακτηριστικά αποστασιοποίησης, που απομακρύνουν τους άλλους

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι:

Επιφυλακτικός

Επιφυλακτικός είναι ο άνθρωπος, που μπορεί να είναι προσεκτικός, σχολαστικός και ακριβής. Όταν όμως αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας είναι ισχυρό, τότε το άτομο μπορεί να γίνει αναποφάσιστο και να αποστρέφεται τον κίνδυνο. Οι εξαιρετικά προσεκτικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να λάβουν αποφάσεις και μπορεί να αφαιρέσουν την αυτονομία των εργαζομένων τους.

 

Συναισθηματικός

Ο Συναισθηματικός είναι συνώνυμο του πάθους και του ενθουσιασμού, που είναι πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Αλλά μπορούν όμοια να πυροδοτήσουν εκρήξεις και αστάθεια όταν δεν υπάρχει καθόλου μέτρο σε αυτά. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει στη συνεχή εναλλαγή από ένα project στο άλλο, χωρίς να τελειώνει κανένα από αυτά και μπορεί να προκαλέσει στην ομάδα έλλειψη κατεύθυνσης και αυξημένο άγχος.

 

Ξέγνοιαστος

Οι ξέγνοιαστοι άνθρωποι μοιάζουν αρκετά χαλαροί και άνετοι. Αλλά να έχετε στο νου σας ότι αυτό μπορεί να κρύβει και μία παθητικοεπιθετική αντίσταση σε κάθε συνεργασία ή ακόμα και κάποια εμπλοκή σε πιθανά πισώπλατα μαχαιρώματα. Το να είναι κάποιος υπερβολικά χαλαρός και απόμακρος μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της ασφάλειας εντός της ομάδας και τελικά να οδηγήσει σε κατάσταση κινδύνου. Ενδεχομένως, χωρίς καν να γίνει αντιληπτό από τους υπόλοιπους.

 

Συγκρατημένος

Οι συγκρατημένοι άνθρωποι είναι στωικοί και ήρεμοι υπό πίεση. Φαίνονται συνεργάσιμοι και ευαίσθητοι. Αλλά όταν το χαρακτηριστικό προσωπικότητας αυτό είναι ισχυρό, τότε μπορεί να είναι ολιγόλογοι, επιφυλακτικοί και ασυγκίνητοι. Οι ακραία εσωστρεφείς ως ηγέτες μπορεί να κάνουν την ομάδα να αισθάνεται έλλειψη εξουσίας, καθοδήγησης και αξιολόγησης. Τα τελευταία προφανώς οδηγούν σε υψηλά επίπεδα ανασφάλειας στην εργασία.

 

Σκεπτικός

Τα σκεπτικά άτομα είναι δύσκολο να τα ξεγελάσει κάποιος. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να γίνουν δύσπιστοι και εριστικοί. Έχουν μια κυνική στάση, η οποία καθιστά δύσκολη την επίτευξη εμπιστοσύνης. Οι ηγέτες που είναι εξαιρετικά θεωρητικοί μπορεί να κάνουν την ομάδα τους να χάσει ευκαιρίες ή να καθυστερήσει να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Έτσι, προκαλείται απογοήτευση αναφορικά με την παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα που φέρνει η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα για την Αύξηση Παραγωγικότητας

Χαρακτηριστικά με δελεαστικές ιδιότητες προσωπικότητας που προσελκύουν τους άλλους

Τολμηρός

Τα τολμηρά άτομα είναι διεκδικητικά, γεμάτα αυτοπεποίθηση. Αλλά από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι υπερόπτες και υπερβολικοί. Η αυξημένη αυτοεκτίμηση μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να αισθάνονται έλλειψη κύρους, κάτι που αποτελεί κάποια μορφή απειλής για τον εγκέφαλο.

 

Ζωηρός

Ζωηρός σημαίνει διασκεδαστικός, εκφραστικός και η «χαρά της ζωής». Αλλά μπορεί επίσης να είναι «κοινωνικά αργόστροφος». Η ακραία εκφραστικότητα μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της συγκέντρωσης και της εστίασης εντός της ομάδας.

 

Ευφάνταστος

Οι ευφάνταστοι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και διορατικοί. Είναι, επίσης, πιθανό να έχουν αλλόκοτες ιδέες και να είναι ευμετάβλητοι. Οι ηγέτες που είναι ιδεαλιστές μπορεί συχνά να μην είναι ρεαλιστές αναφορικά με τις προσδοκίες τους και να κάνουν την ομάδα να αισθάνεται χαμηλή υπόληψη και ασφάλεια.

 

Άτακτος

Τα άτακτα άτομα έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο ρίσκο και γι’ αυτό είναι συμπαθητικά και πειστικά. Αλλά μπορούν επίσης να είναι παρορμητικοί και χειριστικοί. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο κινδύνου ενός ηγέτη θα μπορούσε να κάνει την ομάδα να αισθάνεται έλλειψη ασφάλειας.

 

Διαχείριση της σκοτεινής πλευράς

Πώς μπορούμε άραγε να διαχειριστούμε τη σκοτεινή μας πλευρά; Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για να το πετύχετε! Πρώτον, πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Μετά από αυτό, μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Για να έχουμε αυτογνωσία, πρέπει να συλλέγουμε πληροφορίες από τους άλλους για εμάς. Η χρήση των ψυχομετρικών τεστ (προφίλ προσωπικότητας, προτιμήσεις των ρόλων εντός της ομάδας και διάγνωση του στυλ ηγεσίας) μας βοηθά να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά μας για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

 

Συμπέρασμα

Για να αναπτύξουμε τις ηγετικές μας ικανότητες, πρέπει να αποδεχθούμε και να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις της προσωπικότητας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μεταφράσουμε εύκολα τα πρότυπα συμπεριφοράς των άλλων και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα για την Εργασία εξ αποστάσεως

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ενίσχυση του στυλ ηγεσίας σας και να ενημερωθείτε για τα ψυχομετρικά τεστ, επικοινωνήστε μαζί μας στο https://www.jenniekamaradou.com/contact/

 

686 words