Εργασιακή Συγκέντρωση -Αυξήστε την Ντοπαμίνη

Όσο έξυπνος, μορφωμένος και δημιουργικός και εάν είναι κάποιος, δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει πολλά ενόσω δε συγκεντρώνεται και δε δίνει το βαθμό της προσοχής, που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων που τίθενται μπροστά του.

Εργασιακή Συγκέντρωση

Η συγκέντρωση και η προσοχή είναι πολύπλοκες νοητικές διεργασίες. Απαιτούν τη δυνατότητα διείσδυσης στη λεπτομέρεια χωρίς να χάνεται η κατανόηση και αντίληψη της σχέσης της με τη γενικότερη, συνολική εικόνα του προβλήματος.

Η συγκέντρωση είναι η βάση της πυραμίδας των νοητικών ικανοτήτων. Η ενίσχυσή της, προωθεί και ενδυναμώνει όλες τις άλλες ικανότητες. Στην επίτευξη καλών επιπέδων συγκέντρωσης συμβάλει η ντοπαμίνη.

Τι είναι η Ντοπαμίνη;

Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Δουλειά της είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο μας. Για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Η ντοπαμίνη, όμως, δεν ευθύνεται μόνο για το αίσθημα της ανταμοιβής, που αισθανόμαστε, αλλά και για αυτό του κινήτρου, της τιμωρίας και της δημιουργικότητας. Η ντοπαμίνησυμβάλλει σε μια πιο έντονη, επίμονη προσήλωση σε ένα στόχο και  ενδυναμώνει την προσοχή και τησυγκέντρωση. Οτιδήποτε μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, συμβάλλει στην ενίσχυση του χρόνου αδιάσπαστης προσοχής και στη συγκέντρωση.

Αύξηση Ντοπαμίνης

Με ποιους τρόπους μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης;

  1. Η χαρά της μάθησης. Παράγουμε ντοπαμίνη κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούργιο που προσθέτει στην γνώση και την εμπειρία μας.
  2. Η μουσική μπορεί να βοηθά όταν πρόκειται για κομμάτια που γνωρίζουμε, που είναι απαλά και προτιμότερο χωρίς λόγια. Η μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη και για την επικάλυψη άλλων θορύβων βάθους.
  3. Ο ύπνος. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη του ύπνου. Η παραβίαση των αναγκών σε ύπνο του εγκεφάλου μας, μπορεί να μας παίξει άσχημα παιχνίδια και να μειώσει και τη συγκέντρωση.
  4. Η χαρά της ολοκλήρωσης μιας εργασίας. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια εργασία εκκρίνεται ντοπαμίνη. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ολοκληρώσει μια εργασία πριν ξεκινήσουμε μια καινούργια.
  5. Τυροσίνη. Δρα ως νευροδιαβιβαστής και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στο stress. Την λαμβάνουμε καταναλώνοντας αμύγδαλα, αβοκάντο, μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, καφέ, αυτά, πράσινο τσάι, γάλα και γιαούρτι.
  6. Οι βλαβερές επιδράσεις των λιποσακχάρων από φαγητά με πολύ λίπος και ζάχαρη. Η κατανάλωσή τους μειώνει δραματικά την παραγωγή ντοπαμίνης.
  7. Καθημερινή άσκηση. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν εκκρίνεται μόνο ντοπαμίνη άλλα και σεροτονίνη και ενδορφίνες. Το μαγικό μείγμα για ευφορία και συγκέντρωση.
  8. Διαλογισμός. Μερικές φορές για να κάνεις κάτι, πρέπει να μην κάνεις τίποτα! Οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη μείωση του άγχους και την αύξηση στη συγκέντρωση μέσω διαλογισμού είναι εκατοντάδες.
  9. Χιούμορ. Μέσα στον χώρο εργασίας είναι σημαντικό να υπάρχει που και που χιούμορ και ευχάριστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Και τα δυο αυξάνουν την έκκριση ντοπαμίνης.

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε.

Και ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας, είτε blog, events, σεμινάρια και νέες υπηρεσίες που παρέχουμε.