Πως να Αξιοποιήσετε την Εσωστρέφεια στην Εργασία

Για να μπορούμε να μοιραζόμαστε ιδέες, ερωτήσεις και αποφάσεις πρέπει να μιλάμε. Για κάποιους ανθρώπους όμως είναι πραγματικά δύσκολο να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν στον επαγγελματικό τους χώρο, ειδικά όταν περιβάλλονται από συναδέλφους με πιο δυνατή φωνή και με πιο σιγουριά στη φωνή τους. Συνήθως, είναι εργαζόμενοι με εσωστρέφεια στην εργασία.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μπορούν να υψώσουν όλοι τη φωνή τους με σεβασμό και αποτελεσματικά χωρίς να νιώθουν εκφοβισμό ή ταραχή.

Δείξτε «θετική πρόθεση» απέναντι σε αυτόν που τολμάει να μιλήσει.

Η εσωστρέφεια αποθαρρύνει κάποιους εργαζομένους από το να συμμετέχουν δραστικά. Ένας τρόπος να ενθαρρύνετε άτομα, που συνήθως δεν μιλούν στη δουλειά, είναι να τους δείξετε πως έχετε θετική πρόθεση. Αυτό σημαίνει, ότι δεν κρίνετε τις ιδέες τους πριν καν τις εκφράσουν, αλλά αντίθετα τους δίνετε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και τους επιτρέπετε να εξηγηθούν χωρίς τον φόβο της κρίσης ή της ανταπόδοσης. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αρκετά άνετα, ώστε να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Μετατρέψτε την ομιλία σε γραφή.

Δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο, όπου όλοι νιώθουν άνετα να εκφραστούν, οι ιθύνοντες μπορούν αν βοηθήσουν όσους είναι πιο ηπίων τόνων, να μοιραστούν τις σκέψεις τους χωρίς να φοβούνται και χωρίς να νιώθουν πως θα κριθούν. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να ενθαρρύνονται οι υπάλληλοι να γράφουν τις ιδέες και τις απόψεις τους σε μια κοινή πλατφόρμα, όπως ένα διαδικτυακό φόρουμ ή ένα blog. Αυτό όχι μόνο παρέχει μια διέξοδο για όσους αισθάνονται πιο άνετα να γράφουν, παρά να μιλούν, επιτρέπει επίσης σε όλους να έχουν πρόσβαση στις σκέψεις και τις ιδέες των υπολοίπων. Οι εργαζόμενοι που έχουν εσωστρέφεια έχουν μια έντονη προτίμηση στην γραφή και στις πράξεις παρά στην προφορική επικοινωνία.

Οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πόρους, όπως εργαστήρια ή εκπαιδεύσεις, που εστιάζουν σε δεξιότητες επικοινωνίας, που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όταν μιλούν σε συναντήσεις ή συνεδρίες.

Δημιουργήστε μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς

Η δημιουργία μια κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές μπορούν αν ακουστούν. Όποτε είναι δυνατόν, οι εταιρείες θα πρέπει να προσπαθούν να οικοδομήσουν τη συνεκτικότητα, παρέχοντας ευκαιρίες σε υπαλλήλους κάθε προέλευσης και κάθε επιπέδου εμπειρίας, να συνεισφέρουν ουσιαστικά όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανοιχτού διαλόγου, συνεργασία και με ενθάρρυνση όλων των συμμετεχόντων για τη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για κανένα άτομο της ομάδας, όπως η γλώσσα, η πολιτιστική κουλτούρα κλπ.

Συμπέρασμα

Το να εκφράζονται, όσοι είναι πιο μαζεμένοι και χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια στο χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντικό βήμα, για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να είναι όλοι αποδεκτοί και να συνεργάζονται. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα, όπου όλοι θα νιώθουν άνετα να μοιράζονται τις ιδέες και τις απόψεις τους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους ή εάν η προσωπικότητά τους έχει μια προτίμηση προς την εσωστρέφεια.

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε και μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Facebook, Instagram και LinkedIn .