Ηγετικές Ικανότητες & Ανάπτυξή τους

Έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν πέντε βασικές ανάγκες, που επιθυμούν να ικανοποιούνται στην εργασία τους.

  • Η αίσθηση του «ανήκειν»: η αίσθηση που έχουμε, να ανήκουμε σε μια ομάδα και τα συναισθήματα, που πηγάζουν από τις σχέσεις μας με τους άλλους.
  • Αυτονομία: Η επιθυμία μας, να νιώθουμε ελεύθεροι να παίρνουμε αποφάσεις.
  • Το κύρος: η επιθυμία μας, να είμαστε αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι.
  • Δικαιοσύνη: Η επιθυμία μας, να μας συμπεριφέρονται ίσα με τους υπόλοιπους.
  • Ασφάλεια: Η επιθυμία μας, να μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και να εξελισσόμαστε.

Είναι απαραίτητο οι ηγέτες να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις ανάγκες όταν σχεδιάζουν τόσο τη στρατηγική τους όσο και το σχέδιο δράσης τους.

Διαβάστε περισσότερα για την ηγετική συμπεριφορά στο άρθρο μας.

Ηγετικές ικανότητες – 3 απαραίτητες συνήθειες για επιτυχημένη καθοδήγηση εργαζομένων

1. Όραμα – Διαδικασίες

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος έτσι, ώστε να αναζητά την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει, πως στην πραγματικότητα δεν σκεφτόμαστε πολύ το μέλλον γιατί νοιώθουμε ανασφάλεια. Νιώθουμε πως πατάμε καλύτερα στα πόδια μας, όταν σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο “distance bias”, δηλαδή προκατάληψη απέναντι σε ότι μακρινό.

Όμως, η βραχυπρόθεσμη σκέψη από μόνη της, σημαίνει κακή ηγεσία, καθώς μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Οι ηγέτες χρειάζεται να βρίσκουν πάντα την ισορροπία. Η ισορροπία μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία. Εφόσον έχουν τεθεί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, χρειάζονται οι βραχυπρόθεσμοι για την επίτευξή τους.

Φανταστείτε πως το μακροπρόθεσμο όραμα είναι ένα κάστρο στα σύννεφα και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι η σκάλα, που χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε για να φτάσουμε ως εκεί.

Μάθετε περισσότερα για τα στυλ ηγεσίας στο αντίστοιχο άρθρο.

2.Ηγετικές ικανότητες & ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού

Για να είναι αποτελεσματική η καθοδήγηση, απαιτείται η ένταξη όλης της ομάδας.

Η μελέτη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς έχει δείξει, πως οι άνθρωποι, που συσσωρεύουν δύναμη, χάνουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν υπόψιν τους τις προοπτικές των υπολοίπων. Εστιάζουν περισσότερο στο όραμα και στους στόχους, παρά στις λεπτομέρειες και στους ανθρώπους.

Οι ηγέτες πρέπει να αποφεύγουν την «τύφλωση», που επιφέρει η εξουσία και να επικεντρώνονται στον πυρήνα της επιχείρησης που είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να συνυπολογίζουν πάντα τις ανάγκες της ομάδας τους, να εμψυχώνουν τα μέλη της, να τα παροτρύνουν να εκφράζονται ανοιχτά και να δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για αυτά.

Η «τύφλωση» λόγω της εξουσίας, μπορεί να απομονώσει τον ηγέτη από σοβαρά γεγονότα, που μπορεί να συμβαίνουν στον χώρο εργασίας κι έτσι να εμποδίζεται η εξέλιξη και η επιτυχία της επιχείρησης.

3. Ηγετικές ικανότητες & σχέδιο δράσης

Το μεγαλύτερο χάσμα του κόσμου είναι αυτό μεταξύ γνώσης και πράξης” – John Maxwell.

Η πραγματικότητα είναι, πως η γνώση είναι χρήσιμη, μόνο όταν την αξιοποιούμε στην πράξη. Σαφώς είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στρατηγική, να εξελισσόμαστε πνευματικά και να παραμένουμε πάντα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, αλλά και πάλι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. Τα καλά δομημένα σχέδια δράσης, μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της σημασίας, της ασφάλειας, της συνάφειας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Πώς λοιπόν μπορούμε να χτίσουμε μια κουλτούρα «δράσης» για τις ομάδες μας και τους εαυτούς μας;

Δέσμευση: Όταν προγραμματίζετε ένα πλάνο, και χτίζετε μια στρατηγική, φροντίστε να φτιάξετε κι ένα σχέδιο δράσης.

Απλοποίηση: Η απλότητα απομακρύνει την ασάφεια, την ευθύνη και τη σύγχυση. Αυξάνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Επένδυση στη εκμάθηση: Το να μικρύνουμε το χάσμα μεταξύ της γνώσης και της πράξης, απαιτεί να επενδύσουμε στην εκμάθηση και την εξάσκηση, τόσο για την ομάδα μας όσο και για τους εαυτούς μας.

Αντιμετώπιση των φόβων: Ο φόβος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες παράλυσης, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επιτυχία και η πρόοδος. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα γνώσης-πράξης πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Όχι στην τελειομανία: Η τελειομανία είναι επίσης συνυφασμένη με την παράλυση. Δεν μας εμποδίζει απλά να αναλάβουμε δράση, αλλά μας δημιουργεί και ένα αδικαιολόγητο άγχος, που συνθλίβει τη δημιουργικότητα και εμποδίζει την παραγωγικότητα.

 

Διαβάστε για τη δημιουργικότητα σε συνθήκες εξ’ αποστάσεως εργασίας.

 

Για περεταίρω πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματική ηγεσία και τις ηγετικές ικανότητες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.jenniekamaradou.com