Κίνητρα Παρακίνησης Εργαζομένων: Ο ρόλος των χρημάτων ως κίνητρο στην εργασιακή σχέση

Είναι τα χρήματα ένα πραγματικό κίνητρο παρακίνησης εργαζομένων;

Αρχικά θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, πως όσο μεγαλύτερος ο μισθός, τόσο πιο αποδοτικός ο υπάλληλος, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως αληθές. Έχει αποδειχθεί, πως η σχέση μεταξύ χρημάτων, κινήτρου και αποδοτικότητας είναι πολύ πιο περίπλοκη. Σίγουρα, από μόνος του ο μισθός δεν επαρκεί. Αν πραγματικά θέλουμε να είναι οι εργαζόμενοί μας χαρούμενοι και πιο αποδοτικοί, η χρηματική αμοιβή δεν είναι ο μόνος τρόπος.

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν αφοσίωση

Είδη κινήτρων εργαζομένων

Κάθε υπάλληλος παρακινείται από εξωτερικά και εσωτερικά κίνητρα. Τα εξωτερικά είναι αυτά, που λαμβάνουμε από τους άλλους και τα εσωτερικά είναι αυτά που αντλούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Υπάρχει μια φυσική «σύγκρουση» μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών κινήτρων. Οι χρηματικές αμοιβές, είτε είναι υψηλές είτε χαμηλές, μπορεί κάποιες φορές να καταπιέσουν τους εσωτερικούς μας στόχους, όπως τη δημιουργικότητα, την περιέργεια, την εκμάθηση, τις προσωπικές προκλήσεις κλπ.

Όταν ένα εξωτερικό κίνητρο μειώνει το εσωτερικό κίνητρο ενός ατόμου να εκτελέσει μια εργασία, τότε έχουμε το φαινόμενο της «υπερβολικής αιτιολόγησης». Έρευνες έχουν δείξει, πως όταν κάποιος επιβραβεύεται με χρήματα για κάποια εργασία που απολαμβάνει, στο μέλλον θα έχει λιγότερα εσωτερικά κίνητρα, ώστε να κάνει την εργασία καλύτερα. Για παράδειγμα παρατηρείται πολύ συχνά ότι όταν βάζουμε στόχους ή μπόνους σε ανθρώπους οι οποίοι κατά τα άλλα απολαμβάνουν την δουλειά τους, ξαφνικά βλέπουμε ότι χαλαρώνουν την προσπάθειά τους.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η αφοσίωση των υπαλλήλων που είχαν έντονα εσωτερικά κίνητρα (ανάπτυξη καριέρας, εκπαίδευση, παρακίνηση, παραγωγική αξιολόγηση, συμμετοχή στις αποφάσεις κτλ.) ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτών που είχαν μόνο εξωτερικά κίνητρα (μισθός, μπόνους κτλ.).

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να αναζητούμε τα εσωτερικά κίνητρα παρακίνησης εργαζομένων και να τους προσφέρουμε αντίστοιχες ευκαιρίες και προκλήσεις, που βασίζονται σε αυτά κυρίως και όχι μόνο σε ανταμοιβές, ώστε να παραμένουν κινητοποιημένοι. Τα εσωτερικά κίνητρα είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες για την απόδοση των εργαζομένων.

Τα χρήματα δεν αποτελούν μακροπρόθεσμο κίνητρο

Ο ρόλος των χρημάτων για τους εργαζομένους στο δια ταύτα

Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να εργάζεται αμισθί. Όλοι χρειαζόμαστε τα χρήματα για να επιβιώσουμε και για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Όταν όμως οι βασικές μας ανάγκες έχουν καλυφθεί, η σχέση του καθενός με τα χρήματα είναι καθαρά υποκειμενική και ιδιοσυγκρασιακή. Ο καθένας τα αξιολογεί διαφορετικά. Μπορεί να σημαίνουν εξουσία, δύναμη, ελευθερία, αγάπη, ασφάλεια κλπ.

Κίνητρα παρακίνησης εργαζομένων – Ισορροπία απολαβών & προσωπικής εξέλιξης

Ο κάθε ηγέτης, πρέπει να καταλάβει, τι αξιολογεί ο κάθε εργαζόμενος ως πιο σημαντικό, ώστε να του παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα.

Εφόσον δίνονται υψηλοί μισθοί και μπόνους, τότε αυτά γίνονται μέρος των προσδοκιών των εργαζομένων για το μέλλον. Το να παρέχονται ανταγωνιστικοί μισθοί και μπόνους είναι απαραίτητο! Αλλά από μόνα τους, δεν θα κρατήσουν τους εργαζόμενους περισσότερο στην επιχείρησή σας.

 

Διαβάστε σχετικά με τις ηγετικές ικανότητες και πώς να τις αναπτύξετε. Αναγνωρίστε το στυλ ηγεσίας που χρησιμοποιείτε και ενισχύστε την ηγετική σας συμπεριφορά, διαβάζοντας τα άρθρα μας.

 

Έρευνα έχει δείξει, πως η προσωπική εξέλιξη είναι κάτι που αναζητούν οι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι πιο νέοι, ανυπομονούν να εξελιχθούν, μέσω της εκπαίδευσης και θέλουν ευκαιρίες για να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι ικανοποιημένοι και έχουν κίνητρα;

Γνωρίζουμε λοιπόν, πως ναι μεν τα χρήματα μπορούν να αποτελέσουν συχνά κίνητρα παρακίνησης εργαζομένων, αλλά δεν θα είναι εκείνο το κίνητρο που θα οδηγήσει στην μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα. Τα εσωτερικά κίνητρα παρακίνησης εργαζομένων είναι εκείνα που πρέπει να φροντίσουμε να πληρούνται και ένα από τα βασικότερα είναι το εξής:

Όλοι πρέπει να νιώθουμε, πως η εργασία μας εκτιμάται!

Εν κατακλείδι, τα χρήματα είναι μια συνθήκη και μέρος των κινήτρων, αλλά οι εργαζόμενοι είναι πιο πιστοί και πιο παραγωγικοί, όταν οι ηγέτες τους ακούνε, καταλαβαίνουν τα εσωτερικά τους κίνητρα, τους αξιολογούν και τους επαινούν, τους βοηθούν να εξελιχθούν, και κυρίως όταν αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης, βασισμένη στην αξιολόγηση, στην καθοδήγηση και στην αλληλεπίδραση.

Εξετάστε την έννοια του Groupthinking σε ομάδες εργασίας μέσα από το άρθρο μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την παρακίνηση προσωπικού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.jenniekamaradou.com