Νοοτροπία Ανάπτυξης & Αύξηση Παραγωγικότητας

Η νοοτροπία ανάπτυξης είναι η πεποίθηση ότι οι ικανότητές σας σε οποιονδήποτε τομέα μπορούν να αναπτυχθούν μέσω αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Το μυαλό και το ταλέντο είναι μόνο το σημείο εκκίνησης.

 

Το fixed mindset ή σταθερή νοοτροπία είναι ακριβώς το αντίθετο και συμβαίνει όταν:

 

  1. Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε εκ φύσεως καλοί
  2. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά
  3. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια δεν είναι βοηθητική σε αυτό
  4. Αντιλαμβανόμαστε την εποικοδομητική κριτική επικίνδυνη
  5. Νιώθουμε ότι το να βάζουμε στόχους είναι κακό για εμάς
  6. Η επιτυχία των άλλων είναι πρόβλημα

 

Το παράδοξο του Jim Stockdale

 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της νοοτροπίας ανάπτυξης είναι αυτό ενός στρατιώτη που πολεμά στο Βιετνάμ και ήταν αιχμάλωτος πολέμου για πάνω από 7 έτη. Όσο φρικτή κι αν ήταν η εμπειρία αυτή, ήταν χαρούμενος για την εμπειρία γιατί τον γείωσε στην πραγματικότητα. Οι εμπειρίες που πέρασε ήταν τρομερά καταθλιπτικές, αλλά δεν έχασε ποτέ την πίστη του ως το τέλος.

 

Στο βίωμα του αυτό παρατήρησε ότι όσοι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι για το μέλλον τους, έτειναν να μην επιβιώνουν. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που βρίσκονταν σε διαρκές άγχος και ανησυχία επέζησαν εξίσου. Αυτοί που τελικά επέζησαν ήταν αυτοί που είχαν πίστη στην τελική επιτυχία, σε συνδυασμό με μια βαθιά αποδοχή της σκληρής τρέχουσας πραγματικότητας. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι αισιόδοξοι όπως και οι απαισιόδοξοι δεν επέζησαν. Αυτοί που επιβίωσαν ήταν οι ρεαλιστές, οι προσαρμοστικοί και οι ελπιδοφόροι.

 

Βήματα για να πετύχετε τη Νοοτροπία Ανάπτυξης

 

Έχοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης όπου εργάζεστε για ένα αποτέλεσμα, προσπαθήστε να σκέφτεστε την πραγματικότητα της κάθε περίστασης και να την κάνετε σωστή για εσάς.

 

Η νοοτροπία ανάπτυξης επιτυγχάνεται όταν:

 

  1. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και βλέπουμε τα πράγματα ως ευκαιρία & πρόκληση.
  2. Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε.
  3. Κατανοούμε ότι η προσπάθεια το επίκεντρο.
  4. Θεωρούμε ότι η εποικοδομητική κριτική είναι χρήσιμη
  5. Οι εκτεταμένοι στόχοι (stretch goals) είναι καλοί

 

Αλλαγή Σκέψης

 

Συζητώντας με τους ανθρώπους για το τι κάνουν καλά, ενισχύεται η νοοτροπία ανάπτυξής τους. Στη σταθερή νοοτροπία (fixed mindset) προσπαθούμε να αποδεικνύουμε την αξία μας και να δείχνουμε καλά, αλλά με μια νοοτροπία ανάπτυξης θέλουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια σταθερή νοοτροπία, συνήθως χρησιμοποιούμε φράσεις όπως: «Δεν είμαι καλός σε αυτό…», «Δεν νομίζω ότι μπορώ…», «Δεν θα είναι κάτι εύκολο για μένα…». Τότε είναι που πρέπει να διακόψουμε τη σκέψεις μας αυτές και να στραφούμε προς έννοιες, όπως: «Δεν είμαι καλός σε αυτό…ΑΚΟΜΑ», «Δεν νομίζω ότι μπορώ να το κάνω αυτό…ΑΚΟΜΑ» ή «Δεν θα είναι κάτι τέτοιο εύκολο για μένα ΑΚΟΜΑ».

 

Τρεις κρίσιμες συνήθειες Νοοτροπίας Ανάπτυξης

 

  1. Πειραματισμός

Καθημερινά βάζουμε τις δραστηριότητες μας και τη ζωή μας στον αυτόματο πιλότο. Το να δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό μας τρομάζει μερικές φορές. Ο πειραματισμός μας βγάζει από τη ζώνη άνεσής μας. Αναζητήστε, λοιπόν, κι εσείς νέους τρόπους για να λύσετε προβλήματα ή θέματα που έχετε. Αποδεχτείτε ότι κάποιος τρόπος μπορεί να μην λειτουργεί και μη διστάζετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλους.

  1. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και αν δεν δουλέψουν ή δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν πειράζει. Εκτιμήστε τη γνώση και τη σοφία που προκύπτει από ό,τι κάνετε.
  2. Υποθέσεις. Μπορείτε να κάνετε σενάρια για ενέργειες και αποφάσεις σας.
  • Αμφισβητήστε πεποιθήσεις. Η νοοτροπία μας επηρεάζει τις πεποιθήσεις μας και εκείνες με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Ενώ τέλος και αυτή έχει επίδραση στη νοοτροπία μας. Είναι ένας ατέρμονος φαύλο κύκλος.

 

  1. Πρόοδος

Πλαισιώστε τους στόχους σας με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο ως προς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκρίνετε τη δική σας απόδοση σε ό,τι κάνετε με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να εφαρμόσετε και τον κανόνα των τριών στη βελτίωση της απόδοσής σας ως προς το χρόνο

 

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλογιστείτε που ήσασταν έξι μήνες πριν, που είστε τώρα και που θα θέλατε να είστε σε έξι μήνες από τώρα. Σε αυτή τη σύγκριση είναι απαραίτητο να υπάρχει και χρόνος για προβληματισμό και για να βοηθήσει στην αυτοκριτική.

 

Άλλωστε:

Ι. Δίνουμε μεγαλύτερη αξία στο επίτευγμα παρά στο ταξίδι.

 

ΙΙ. Οι νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό μας χρειάζονται προσοχή και ενδυνάμωση. Η δημιουργία νέων συνηθειών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και το κλειδί της επιτυχίας εδώ είναι επανάληψη.

 

  1. Μάθετε από τους άλλους

Και μην ξεχνάτε πως:

  1. Ακόμα και σήμερα έχουμε πολλά «τυφλά σημεία» εξαιτίας των προκαταλήψεων.
  2. Τα πρότυπα και οι αντίστροφοι μέντορες μπορούν να μας μάθουν νέους δρόμους και λύσεις ή να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να αυξήσετε τη νοοτροπία ανάπτυξης στην ομάδα σας, κάντε κράτηση για μια δωρεάν συμβουλευτική μαζί μας στο link: https://meetings-eu1.hubspot.com/jennieή αν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: www.jenniekamaradou.com/en