Τι στυλ ηγεσίας χρησιμοποιείτε στην επιχείρησή σας; Τα πιο βασικά είδη ηγεσίας

Οι ηγέτες (επικεφαλής, managers κ.λπ.) μια ομάδας ή μιας επιχείρησης έχουν την ευθύνη να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους. Ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιείται, μια εταιρεία χρειάζεται ένα άτομο που αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Και αυτό το άτομο καλό θα ήταν να γνωρίζει τα στυλ ηγεσίας που υπάρχουν και ποιο να υιοθετήσει.

Είναι σημαντικό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, γιατί για ορισμένους ανθρώπους ηγεσία σημαίνει αυταρχισμός, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν ένα πιο δημοκρατικό προφίλ. Το σημαντικό είναι κάθε ηγέτης να κατανοήσει τα δυνατά του χαρακτηριστικά και να τα αξιοποιήσει για να ηγηθεί.

 

Τα πιο βασικά στυλ ηγεσίας

Υπάρχουν πολλές θεωρίες και πρότυπα ηγεσίας, που μπορείτε να βρείτε με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο. Λίγα όμως έχουν την κατάλληλη επιστημονική επικύρωση. Το πιο διεξοδικά ερευνημένο μοντέλο προσδιορίζει δύο ευρείες διαστάσεις της αποτελεσματικής ηγεσίας:

  • Μετασχηματιστική ηγεσία – για αλλαγή και ανάπτυξη οργανισμών και ανθρώπων
  • Συναλλακτική ηγεσία – για παρακολούθηση και επιβράβευση της απόδοσης και διασφάλιση της εκτέλεσης της υπηρεσίας

 

Μετασχηματιστική ηγεσία

Η μετασχηματιστική ηγεσία:

  1. Επικοινωνεί το όραμα
  2. Εμπνέει την ομάδα
  3. Αναγνωρίζει τις ανάγκες

 

  • Επικοινωνεί το όραμα

Σε αυτό το στυλ ηγεσίας, ο leader έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον και την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η επιχείρηση. Αναπτύσσει και «χρωματίζει» μια σαφή εικόνα για το πώς θα είναι το μέλλον. Για να πετύχει τον στόχο, παρακινεί και ενθαρρύνει την ομάδα εντοπίζοντας και ενθαρρύνοντας την καινοτομία, ενώ είναι ανοιχτός σε νέους τρόπους σκέψης στην εργασία.

 

  • Εμπνέει την ομάδα

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ηγέτης «χτίζει» την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό γι’ αυτό που μπορεί να επιτευχθεί. Χρησιμοποιεί προσωπική αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση για να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Αυτό συμβάλλει ώστε να είναι ενθουσιώδεις και ενεργητικοί στην επιδίωξη δύσκολων στόχων, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να πετύχουν περισσότερα από όσα νόμιζαν δυνατά.

 

  • Προσωποποίηση ικανοτήτων

Ο ηγέτης ουσιαστικά αναγνωρίζει την κάθε προσωπικότητα. Δίνει προσοχή στις διαφορετικές ανάγκες των μελών της ομάδας και τους κάνει όλους να αισθάνονται σημαντικοί. Επιδεικνύει σεβασμό για τους άλλους, αναγνωρίζοντας τις ατομικές τους ανάγκες και αντιμετωπίζοντας κάθε άτομο ως ξεχωριστό. Παράλληλα προσδιορίζει το πώς μπορεί ο καθένας να συμβάλει καλύτερα στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

 

Συναλλακτική ηγεσία

Στη συναλλακτική ηγεσία, γίνεται:

  1. Έλεγχος εργασιών
  2. Αξιολόγηση και ανατροφοδότηση

 

  • Παρακολούθηση εργασιών

Ο ηγέτης παρακολουθεί ενεργά την απόδοση και την επίδοση των μελών της ομάδας και παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να αποφευχθούν λάθη και προβλήματα.

 

  • Αξιολόγηση και ανατροφοδότηση

Σε αυτό το στυλ ηγεσίας, ο leader παρέχει σχολιάζει τακτικά με βάση την επίδοση και την αποτελεσματικότητα. Εδώ, η θετική απόδοση επιβραβεύεται και η αρνητική απόδοση αποθαρρύνεται.

 

Παθητική ηγεσία

Οι ερευνητές που ασχολούνται στον τομέα της ηγεσίας, έχουν εντοπίσει και ένα τρίτο στυλ. Αυτή ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη μη ηγεσία. Ονομάζεται παθητική ηγεσία και τα χαρακτηριστικά της είναι οι εξής:

  1. Αντίδραση σε προβλήματα
  2. Μικρή παρέμβαση

 

  • Αντίδραση σε προβλήματα

Στην παθητική ηγεσία ο leader αντιδράει μόνο ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί από κάποιον άλλον.

 

  • Μικρή παρέμβαση

Ο ηγέτης επιτρέπει στα μέλη της ομάδας μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Βασίζεται περισσότερο στον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα των υπολοίπων για να εκπληρωθούν άρτια οι υπηρεσίες.

 

 

Κάθε ηγέτης έχει το δικό του στυλ, που βασίζεται συχνά στη σχετική ισορροπία μεταξύ μετασχηματιστικών, συναλλακτικών και παθητικών στυλ.

Μάθετε πώς να ενισχύσετε την ηγετική σας συμπεριφορά.

Δεν υπάρχει ιδανικός συνδυασμός στυλ ηγεσίας. Το κάθε είδος πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι όμως σημαντικό ένας ηγέτης να αναγνωρίσει, να αποδεχτεί και να καταλάβει το στυλ ηγεσίας που επιλέγει βάσει επαγγελματικής προσωπικότητας και προτίμησης.

Οι πιο πετυχημένοι ηγέτες στον κόσμο δεν είναι εκείνοι που προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, άλλα εκείνοι που βασίζονται στην ομάδα για να καλύψει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες που εκείνοι δεν προτιμούν να αναλάβουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο www.jenniekamaradou.com και πραγματοποιήστε το τεστ Quintax επαγγελματικής προσωπικότητας και στυλ ηγεσίας ώστε να μπορέσετε να διαμορφώσετε ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης των ηγετικών σας ικανοτήτων.

Κλείστε μια δωρεάν συμβουλευτική με την Jennie Kamaradou και πάρτε τα ηνία της ομάδας με αυτοπεποίθηση.