Κύρος Εργαζομένου & Ηγέτη

Κύρος είναι η θέση ενός ατόμου σε σχέση με άλλα άτομα μέσα σε μια ομάδα. Η κοινωνική θέση φαίνεται να αποτελεί από τα πιο σημαντικά κίνητρα για την κοινωνική συμπεριφορά. Όταν ξυπνάς το πρωί σκέφτεσαι το κύρος σου. Σκέφτεσαι δηλαδή που βρίσκεσαι σε σχέση με τους άλλους γύρω σου.

Η ψυχολογία του Κύρους

Το κύρος δε σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση, αλλά φαίνεται να είναι στο μυαλό μας γενικά. Πολλές έρευνες έχουν εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των ατόμων «χαμηλού» και «υψηλού» κύρους. Έχει αποδειχθεί πως τα άτομα χαμηλού κύρους έχουν μεγαλύτερη κλίση προς απότομη συμπεριφορά. Ωστόσο, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της έντονης συμπεριφοράς.

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος το κύρος

Οι μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν βρει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα δίκτυο περιοχών στον εγκέφαλο που εμπλέκονται με την εξαγωγή και την παρακολούθηση πληροφοριών. Η γνωστή σε όλους μας αντίληψηκατάστασης.

Μπορούμε να προσδιορίσουμε γρήγορα την κοινωνική θέση με βάση ένα φάσμα ενδείξεων. Όπως οι πίθηκοι, έτσι και οι άνθρωποι τείνουμε να χρησιμοποιούμε ορισμένες ενδείξεις όπως τη σωματική δύναμη για να κρίνουμε. Οι κοινωνικές ενδείξεις είναι οι πιο συνηθισμένες, όπως ο τίτλος εργασίας και το μορφωτικό επίπεδο. Το κύρος είναι μια σημαντική βασική ανθρώπινη ανάγκη σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Άτομα με υψηλό ή χαμηλό κύρος

Η ιδανική ομάδα χρειάζεται τόσο τα άτομα υψηλού όσο και τα άτομα χαμηλού κύρους. Συνδυάζοντας πάρα πολλά άτομα υψηλού κοινωνικού κύρους, η ομάδα εξελίσσεται αυτόματα σε λιγότερο καινοτόμα και λιγότερο δημιουργική. Η δυναμική της ομάδας γίνεται ανταγωνιστική, αρά και δεν αποδίδει.

Τα υψηλού κοινωνικού κύρους άτομα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των ομάδων. Μια επιτυχημένη ομάδα οφείλει να έχει όλα τα είδη ανθρώπων και να εκμεταλλεύεται το καλύτερο από τον καθένα. Οι υψηλού κύρους άνθρωποι ταιριάζουν σε ηγετικές θέσεις, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό τους.

Οι ηγέτες πρέπει να δημιουργούν ψυχολογική ασφάλεια

Όλα τα άτομα σε μια ομάδα πρέπει να αισθάνονται ασφαλή για να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν πώς να χρησιμοποιήσουν το κύρος τους. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να ζητούν βοήθεια, να μοιράζονται προτάσεις ή να αμφισβητούν την κατάσταση χωρίς φόβο για τις αρνητικές συνέπειες, τότε είναι πιο πιθανό να καινοτομήσουν, να επωφεληθεί η επιχείρηση από τη διαφορετικότητά τους και να προσαρμοστούν καλά στις αλλαγές.

Οι ηγέτες πρέπει πάντα να θυμούνται ότι «με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη». Η κύρια ευθύνη είναι να δημιουργήσουν ψυχολογική ασφάλεια στην ομάδα τους.

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε και μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Facebook & Instagram.