Οργάνωση Ρόλων στην Ομάδα

Στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, οι ομάδες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην επίτευξη της επιτυχίας των οργανισμών. Ωστόσο, η συνεργασία των κατάλληλων ατόμων με την αντίστοιχη οργάνωση ρόλων μπορεί να αποτελέσει μια πολύπλοκη πρόκληση. Εδώ έρχεται να συνδράμει η εργασιακή ψυχολογία και να δώσει τη χρυσή τομή μετατρέποντας μία απλή ομάδα σε πλήρως λειτουργική και παραγωγική! Ας δούμε παρακάτω πως το καταφέρνει αυτό.

1.Αξιολόγηση των Ικανοτήτων Κάθε Μέλους

Οι εργασιακοί ψυχολόγοι διαθέτουν τα εργαλεία και τις μεθόδους για την αξιολόγηση των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών προσωπικότητας των μελών της ομάδας. Μέσω ψυχομετρικών αξιολογήσεων, συνεντεύξεων και παρατήρησης, μπορούν να αναγνωρίσουν τα μοναδικά ταλέντα και τις ικανότητες των μελών της ομάδας. Αυτή η κατανόηση επιτρέπει μια πιο ακριβή ανάθεση και οργάνωση ρόλων στο εσωτερικό της ομάδας βασισμένη στις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των επιμέρους μελών της.

Χωρίς αυτό μπορεί να υπάρχει επιμέρους κατανομή αρμοδιοτήτων και στοιχειώδης οργάνωση ρόλων, όμως, συχνά παρατηρείται ότι η ομάδα δεν είναι λειτουργική και δεν μπορεί να αποδώσει στα καθήκοντά της και να επιτύχει τους στόχους της.

2. Δημιουργία Ισορροπημένης Ομάδας

Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι ως άτομα δεν μπορούμε να καλύπτουμε όλους τους ρόλους που απαιτεί μια επιχείρηση σε υψηλό επίπεδο. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς έχουμε μια συγκεκριμένη προσωπικότητα και συγκεκριμένες προτιμήσεις σε σχέση με το πως επικοινωνούμε, με το πως οργανώνουμε την ζωή μας και με το πως αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιους ρόλους μπορούμε να τους υποστηρίξουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο άλλα άλλους όχι. Εκεί είναι σημαντική η συνεισφορά άλλων ανθρώπων με διαφορετική επαγγελματική προσωπικότητα οι οποίοι θα αναλάβουν αρμοδιότητες που εμείς δεν μπορούμε.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική οργάνωση ρόλων είναι η δημιουργία μιας ισορροπημένης ομάδας. Οι εργασιακοί ψυχολόγοι αναλύουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και στόχους της ομάδας και του οργανισμού.

Η ισορροπία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει και τη σταθερότητα μέσα στην ομάδα. Ουσιώδες συστατικό για μία επιτυχημένη ομάδα και λαμβάνεται πάντα υπόψη στην οργάνωση ρόλων !

3. Προώθηση Συνεργασίας και Επικοινωνίας

Οι εργασιακοί ψυχολόγοι έχουν την εμπειρία να κατανοήσουν τη δυναμική της ομάδας και να προωθήσουν την αποτελεσματική συνεργασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Είτε μέσα από τα Τεστ Επαγγελματικής Προσωπικότητας, είτε μέσα από ομαδικές συνεδρίες που θα προωθήσουν αυτές τις αξίες και θα ενώσουν περισσότερο την ομάδα σας! Η διαδραστικότητα και το feedbackπου θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν στα επόμενα βήματα και στην περαιτέρω βελτίωση.

Ακόμα και μετά την απόκτηση της ομάδας που πάντα θέλατε μετά από ένα αριθμό συνεδριών προτείνεται μία ομαδική συνεδρία σε μηνιαίο επίπεδο ή ανά δύο μήνες για να κρατήσουμε το αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας θα είναι σε θέση να αξιολογούν εκ νέου την οργάνωση ρόλων που τους έχει ανατεθεί και να προσαρμόζεται αναλόγως στις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο σας βοήθησε, κλείστε μία συνεδρία εδώ με την εργασιακή μας ψυχολόγο για να δείτε όλα εκείνα που μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά μπορεί να σας κρατάνε μακριά από την επιτυχία!

Επικοινωνήστε μαζί μας για απορίες, περαιτέρω πληροφορίες ή ό,τι άλλο χρειάζεστε και μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο FacebookInstagram και LinkedIn .