Επηρεάζεται η δημιουργικότητα από την εξ αποστάσεως εργασία;

Η πανδημία Covid μας ανάγκασε να αλλάξουμε ριζικά τις εργασιακές μας συνήθειες, κυρίως μέσω της απομακρυσμένης διαδικτυακής εργασίας, που εφαρμόστηκε στις περισσότερες επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη συζήτηση αυτόν τον καιρό γίνεται γύρω από το αν πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εργασία ή όχι, και κατά πόσο επηρεάζει τη δημιουργικότητα.

Οι επιστημονικές έρευνες σε σχέση με την εξ αποστάσεως εργασία

Έρευνες πάνω στην εξ αποστάσεως εργασία και στο πώς επηρεάζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων γίνονται συχνά, σπάνια όμως επικεντρώνονται στην δημιουργικότητα. Διαβάζουμε συνέχεια θεωρίες για το πώς το να εργάζεται κανείς από το σπίτι καταστρέφει τη δημιουργικότητα. Οι εργοδότες ανησυχούν ότι αυτό οφείλεται στην απομόνωση και κατά συνέπεια εκλείπει και η καινοτομία στην εργασία. Όμως πόσο έγκυρες είναι αυτές οι θεωρίες; Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

Γιατί η δημιουργικότητα δεν επηρεάζεται από την εξ αποστάσεως εργασία

Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι που η εξ αποστάσεως εργασία δεν επηρεάζει την δημιουργικότητα των εργαζομένων.

  • Λιγότερες διακοπές/παρεμβολές

Η δημιουργικότητα απαιτεί τη διάσπαση των δεδομένων πληροφοριών και την εξέτασή τους υπό διαφορετική ματιά, με σκοπό την εύρεση νέων ιδεών. Το γραφείο από μόνο του μπορεί να σκοτώσει τη δημιουργικότητα, εξαιτίας των συνεχών διακοπών και παρεμβάσεων. Και είναι απόλυτα φυσικό η εξ αποστάσεως εργασία να υποστηρίζει ή ακόμα και να εξαναγκάζει δημιουργικούς τρόπους σκέψης.

Η τηλεργασία επιτρέπει στους εργαζόμενους να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους, λόγω του ότι μπορούν να ελέγξουν τα διαλλείματα πιο αποτελεσματικά. Ακόμα και μικρές αποσπάσεις της προσοχής μπορούν να μειώσουν την ποιότητα και την απόδοση της εργασίας.

  • Επιμεληθείτε τον χώρο σας για μεγιστοποίηση της δημιουργικότητας

Για να είναι κάποιος δημιουργικός χρειάζεται χώρο, χρόνο και συγκέντρωση! Ο χώρος του γραφείου μπορεί να βοηθάει στην συγκέντρωση, αλλά δεν δίνει κίνητρα για δημιουργικότητα.

Η εργασία από το σπίτι, μας δίνει τη δυνατότητα να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με αντικείμενα και χρώματα, που μπορούν να υποβοηθήσουν τη δημιουργικότητά μας. Για παράδειγμα, βάζοντας το γραφείο δίπλα στο παράθυρο ή φτιάχνοντας μια γωνία με διαφορετικά χρώματα και φώτα. Σε τελική ανάλυση, κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός άρα κι εμπνέεται διαφορετικά, το γραφείο όμως είναι ίδιο για όλους…

  • Τα θετικά συναισθήματα είναι σημαντικά

Για να είναι κάποιος δημιουργικός πρέπει να σκέφτεται «έξω από το κουτί» και να αξιοποιεί τη γνώση του με διαφορετικούς τρόπους. Τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο και τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν τόσο τη δημιουργικότητα όσο και τη δέσμευση που νιώθουν οι εργαζόμενοι, ώστε να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Στις περισσότερες μελέτες που έγιναν το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο το αίσθημα της δέσμευσης των εργαζομένων όσο και η παραγωγικότητά τους αυξήθηκαν! Ένας από τους λόγους ήταν φυσικά η αυτονομία τους. Κατά τη διάρκεια της εργασίας από το σπίτι μπορεί να δημιουργηθεί στρες, καθώς συνυπάρχουμε με την οικογένειά μας ή τα παιδιά μας, αλλά εφόσον υπάρχει αυτονομία, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα 45 λεπτών να φάμε με την οικογένειά μας ή να κάνουμε Yoga και να έχουμε και χρόνο να ολοκληρώσουμε την εργασία μας! Οπότε το στρες μειώνεται.

  • Εξατομίκευση των αναγκών, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός

Μερικοί άνθρωποι εργάζονται καλύτερα στο γραφείο, συνήθως λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο σπίτι ή απλά επειδή είναι εξωστρεφείς και απολαμβάνουν την επαφή με τους συναδέλφους τους. Αυτοί οι άνθρωποι σαφώς θα είναι πιο δημιουργικοί στο γραφείο. Άλλοι προτιμούν να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι. Είναι πιο εσωστρεφείς και απολαμβάνουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις σκέψεις τους. Αυτό ακριβώς τους καθιστά και πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς. Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι που επιθυμούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Η αλήθεια είναι, πως πηγαίνοντας στο γραφείο, οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, κι έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί επίσης μέσω ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, δηλαδή δουλεύοντας από το σπίτι και πηγαίνοντας για παράδειγμα στο γραφείο 2 φορές το μήνα. Όπως και να ‘χει, δεν είναι απαραίτητο να εργάζεται κανείς αποκλειστικά στο γραφείο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 2020 ήταν το έτος με τις πιο πολλές καινοτομίες που έχει καταφέρει η ανθρωπότητα, ίσως και από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό πραγματοποιήθηκε ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων εργαζόταν από το σπίτι, με ένα laptop μέσω internet.

Μόνο των ανθρώπων οι δεξιότητες και τα μυαλά μπορούν να επιφέρουν την καινοτομία και την εξέλιξη. Οι εργοδότες το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ανάλογα με τις προσωπικότητες των εργαζομένων τους, ώστε να τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι, άνετα και αρκετά δεσμευμένοι με την εργασία τους.

Αν θέλετε να βρείτε περισσότερους τρόπους για να διαχειρίζεστε την ομάδα σας, κάντε το Quintax Personality Test και ανακαλύψτε περισσότερα για την επαγγελματική σας προσωπικότητα και το στυλ ηγεσίας που σας εκπροσωπεί!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site μας www.jenniekamaradou.com.