Τα λάθη που κάνουμε σχετικά με την ένταξη.

Τα λάθη που κάνουμε σχετικά με την ένταξη και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε. Τι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με την ένταξη;

Πώς μπορούμε να ενταχθούμε.

Ο σκοπός τους εγκεφάλου μας είναι να μας κρατάει ασφαλείς. Η βασική αρχή του εγκεφάλου μας είναι να μας απομακρύνει από την απειλή και να μας οδηγεί προς την ανταμοιβή. Η αναγνώριση της απειλής είναι η βασική προτεραιότητα για την ασφάλειά μας.

Όσον αφορά την ένταξη και τον αποκλεισμό ο εγκέφαλός μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Ο εγκέφαλός μας σκοπεύει στην κοινωνικότητα. Ο αποκλεισμός οδηγεί σε αγωνία, απειλή, άγχος και συναισθηματικό πόνο.

Οι έξι επιπτώσεις του αποκλεισμού είναι οι εξής:

  1. Μειωμένη ευφυή σκέψη και μειωμένη λογική.

Σε μια στιγμή απειλής, το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την ευφυή και λογική σκέψη, ο προμετωπιαίος φλοιός, αρχίζει να «σβήνει». Δεν έχει τους απαραίτητους γνωστικούς πόρους, λόγω του ότι έχουν απορροφηθεί από την αμυγδαλή, ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου μας, το οποίο πλυμμηρίζει με κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

  1. Αυξημένη αμυντική συμπεριφορά.

Ο αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε παράλογη και επικίνδυνη συμπεριφορά.

  1. Μειωμένη κονωνική συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται αποκλεισμένοι είναι πιο αναβλητικοί και είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν οικειοθελώς τους άλλους.

  1. Διαταραχή της αυτορύθμισης.

Γίνονται προσβλητικοί με μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά και μειωμένο αυτοέλεγχο.

  1. Μειώνει το νόημα και τον σκοπό.

Τα κίνητρα και η αυτογνωσία τους μειώνεται. Μπορεί να νιώθουν λιθαργικοί.

  1. Μειωμένη ευεξία.

Αυξάνεται το κοινωνικό άγχος και η κατάθλιψη.

Πώς να ενταχθούμε

Αν δεν είστε ενεργά ενταγμένοι, τότε πιθανότατα είστε κατά λάθος αποκλεισμένοι. Είναι εύκολο να πείτε ή να κάνετε κάτι κατά λάθος, που οι άλλοι θα το εκλάβουν σαν απόρριψη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να ανιχνεύει πιθανές απειλές.

Όταν νιώθουμε πως ανήκουμε σε μια ομάδα, νιώθουμε ψυχολογική ασφάλεια.

Η ψευδαίσθηση της διαφάνειας.

Υπερεκτιμούμε τον βαθμό στον οποίο αποκαλύπτονται οι εσωτερικές μας καταστάσεις. Επειδή όλοι έχουμε μια βάση γνώσεων και εικόνων στο κεφάλι μας, κάνουμε υποθέσεις. Χρησιμοποιούμε αρκτικόλεξα, παραδείγματα ή αστεία, που δεν καταλαβαίνουν όλοι. Όταν νέα μέλη μπαίνουν σε μια ομάδα, είναι πιο εμφανές το φαινόμενο αυτό, καθώς υπάρχει ήδη ιστορία ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Η ασυνείδητη προκατάληψη εμποδίζει την λήψη σωστών αποφάσεων και την ένταξή μας. Η ένταξη κρίνεται από τις κοινωνικές συμπεριφορές που επιτρέπουν στις ομάδες να λειτουργούν. Αν τα διαφορετικά μέλη μιας ομάδας δεν νιώθουν πως ανήκουν στην ομάδα, δεν έχει νόημα η διαφορετικότητα, μόνο και μόνο επειδή η επιστήμη λέει πως αυξάνει την παραγωγικότητα.

Διαβάστε το άρθρο για τις Ομάδες που βασίζονται στην διαφορετικότητα

Χωρίς την ένταξη και την αποδοχή των αδιαφορετικών ατόμων, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της διαφορετικότητας. Το κλειδί είναι να εντοπίσουμε τις ομοιότητές μας και να μην αποκλείουμε κανέναν. Δεν αρκεί να μετριάσουμε τις προκαταλήψεις μας. Η προκατάληψη είναι αυτό που συμβαίνει στον δικό μας εγκέφαλό, αλλά η ένταξη αφορά αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο των άλλων ανθρώπων. Για να δημιουργηθεί μια κουλτούρα DEI σε μια επιχείρρηση, πρέπει να ελεγθούν τα παρακάτω:

  1. Προτεραιότητες

Ενθάρρυνση όλων των ατόμων. Εξερεύνηση νέων ιδεών και υιοθεσία νοοτροπίας ανάπτυξης. Εξάλειψη των φραγμών. Οι εργαζόμενοι που παρατηρούν συνήθειες είναι πέντε φορές πιο πιθανό να κατανοήσουν τη σημασία.

  1. Συνήθειες

Είναι απαραίτητο να είμαστε ευαίσθητοι στο περιβάλλον μας και να χτίζουμε κοινωνικές συνήθειες χωρίς αποκλεισμούς. Χρειάζονται οι σωστές συνήθειες, τη σωστή στιγμή, στη σωστή ποσότητα με ξεκάθαρες τακτικές.

  1. Συστήματα

Ο φόβος της αξιολόγησης και η άδικη μεταχείριση ενεργοποιούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου με τον σωματικό πόνο και μειώνουν τη μνήμη εργασίας, την προσοχή και την δημιουργικότητα. Οι εργαζόμενοι σταδιακά κατανοούν ότι η ένταξη είναι βασική αξία και μέρος των στόχων των manager.

Τέσσερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μπορούμε να ενταχθούμε και να εντάξουμε

  1. Αναγνωρίστε πως η ένταξη έχει αξία για όλους, όχι μόνο για τους διαφορετικούς υπαλλήλους.
  2. Εάν δεν συμπεριλαμβάνετε τους άλλους ενεργά, πιθανότατα τους αποκλείεται από λάθος.
  3. Μονο η επίλυση των προκαταλήψεων δεν επιφέρει την ένταξη.
  4. Όλοι πρέπει να έχουν κάποιες από τις βασικές συνήθειες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη DEI κουλτούρα στην επιχείρησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ένα δωρεάν meeting.